Het Levenstestament


In het landelijk dagblad de Telegraaf stond op vrijdag 24 september 2010 een bericht over het bestaan van een Levenstestament.

lees verder

Home > Van de Velde Notariaat > Huwelijkse voorwaarden en het Periodiek of Amsterdams verrekenbeding

Bent u enige tijd geleden op huwelijkse voorwaarden gehuwd? Dan bevatten uw huwelijkse voorwaarden zeer waarschijnlijk een periodiek verrekenbeding ook wel genoemd het Amsterdams verrekenbeding.

Huwelijkse voorwaarden zijn over het algemeen aangegaan om vermogen te beschermen en geen gemeenschap van goederen te laten ontstaan.

Een dergelijk beding houdt kort gezegd in dat overgespaard inkomen aan het einde van het jaar onderling wordt verdeeld, zodat beide partners een gelijk spaarsaldo hebben. Hierop zijn talloze nuances en uitzonderingen te maken.

Bewezen is dat de meeste partners een dergelijk verrekenbeding niet leven.

In dat geval heeft de Hoge Raad beslist, nu het niet te bewijzen valt van wie het vermogen is, dat het vermogen gemeenschappelijk is. De gemeenschap van goederen die we niet willen, wordt dan wel heel dicht benaderd. Op dit ‘gemeenschappelijke’ vermogen kunnen eventuele schuldeisers zich verhalen.

Met andere woorden de huwelijkse voorwaarden missen hun werking.

Daarbij komt dat de belastingdienst dit ‘gemeenschappelijke’ vermogen wil belasten bij het overlijden van de een met successiebelasting ex artikel 10 Successiewet. Hierover wordt nog geprocedeerd. De uitkomst staat nog niet vast.

Oplossingen:

  • Kom het periodieke verrekenbeding na. Het is ook mogelijk om voorgaande jaren hierbij te betrekken door middel van een vaststellingsovereenkomst, die overeenkomst kan ik voor u opstellen.
  • Wijzig uw huwelijkse voorwaarden. Sinds 1 januari 2012 is geen tussenkomst van de rechter meer nodig om huwelijkse voorwaarden te wijzigen. Het is dus makkelijker en goedkoper om huwelijkse voorwaarden tijdens huwelijk te wijzigen. Deze akte kan ik voor u opmaken.
  • Doe dit voor 1 oktober 2012. Dat scheelt u 2% omzetbelasting.

Heeft u nog vragen, dan kun u mij bereiken onder nummer 070 – 346 95 02 of e-mailen naar vandevelde@kochnotarissen.nl.

Met vriendelijke groet,

Tj.S. van de Velde
notaris te ‘s-Gravenhage

('s-Gravenhage, 20 augustus 2012)


VACATURE FAMILIERECHT EN ONROEREND GOED PRAKTIJK

lees verder

UBO

lees verder

Redenen om een testament op te laten maken.

lees verder

Tijdelijke verruiming schenkingsrecht door goedkeuring staatssecretaris

Voorafgaande aan het wetsvoorstel heeft de staatssecretaris goedgekeurd dat € 100.000,00 zonder schenkingsrecht geschonken mag worden, mits het bedrag - kort gezegd - besteed wordt aan de eigen woning. Het mag natuurlijk ook een lager bedrag zijn.

lees verder